Assalamualaikum...
haa dulu aku pernah kata yang mau buat entry pasal Ayam Masak Lengkuas kan, tapi sebab tak ada masa untuk menyalin panjang lebar, jadi aku tundakan niat itu... Dan alhamdulillah hari ini di berikan kesempatan untuk menaip seketika.
Ok macam tajuk utama kita hari ni, dengan segala rasa gembira aku nak kongsi resepi yang memang popular di kalangan kaum Bugis iaitu Ayam Masak Lengkuas atau masak Likku ... masakan ni selalunya di makan dengan Buras/Burasak , biasanya makanan ini kita jumpa pada hari Raya je, sebab untuk menyediakan bahannya susah kot??? Kalau malas masak goreng telor dadar ja huhu...
Kalau pegi beraya di rumah orang Bugis mesti ada hidangan ni ndak miss tu.. hehehe..
Okeyy semua perhatikan gambar di bawah ni.. :
kalau keliru tengok gambar ni aku sediakan dalam bentuk taip pan pula..
bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
1 kilo Lengkuas
2 batang halia
5 biji bawang merah
2 tangkai serai
1 biji kelapa ( parut dan ambil pati santannya)
Garam dan aji namoto secukup rasa
minyak untuk memasak.
cara-cara:
potong ayam mengikut citarasa anda,
buang kulit lengkuas dan halia kemudian parut sekali.
Tumbuk/kisar bawang merah dan putih, titikkan serai.
Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang dan serai tadi sampai naik bau. Masukkan lengkuas yang dah dicampur dengan halia tadi gaul rata. kalau nak warna dia menarik bubuh sedikit serbuk kunyit.
Dah rata semua bahan tumis tadi, masukkan ayam yang telah di potong, gaul lagi kemudian masukkan santan dan gaul lagi... Rajin gaul sbb takut nt melekat hangus ayam korang hehe.. api sederhana ja kalau nak cpt didih kuatkan api tapi rajin gaul k..
bila Ayam dan Lengkuas tu nampak mcam dah tak berair sangat, santan dia mcm da meresap kering kering gitu, bubuh garam dan ajinamoto/serbuk peras. biarkan seketika sampai nampak keemasan warna ayam dan lengkuas tu.. jangan terlalu kering sangat sebab bila nanti dia selalu d panas dia kering sendiri. . pandai kan dia. hehe...
Dan itu saja yang ingin aku kongsikan untuk entry hari ni... resepi Ayam Masak Lengkuas atau nama bugisnya Manu' nasu Likku...
hehe asyik asyik join GA ngn segmen ja kan sekali sekala cuba resepi juga hehehe...
-sekian-
waasalam...
yang benar:
n.sakinah
haa dulu aku pernah kata yang mau buat entry pasal Ayam Masak Lengkuas kan, tapi sebab tak ada masa untuk menyalin panjang lebar, jadi aku tundakan niat itu... Dan alhamdulillah hari ini di berikan kesempatan untuk menaip seketika.
Ok macam tajuk utama kita hari ni, dengan segala rasa gembira aku nak kongsi resepi yang memang popular di kalangan kaum Bugis iaitu Ayam Masak Lengkuas atau masak Likku ... masakan ni selalunya di makan dengan Buras/Burasak , biasanya makanan ini kita jumpa pada hari Raya je, sebab untuk menyediakan bahannya susah kot??? Kalau malas masak goreng telor dadar ja huhu...
Kalau pegi beraya di rumah orang Bugis mesti ada hidangan ni ndak miss tu.. hehehe..
Okeyy semua perhatikan gambar di bawah ni.. :
![]() |
dah selesai parut tu.. perah lengkuas buang airnya sbb kalau terus di masak rasanya mungkin akan pahit...parut sekali dengan sedikit halia utk tambah aroma nya.. |
![]() |
kelapa yg telah di parut dan ambil pati santannya |
![]() |
beberapa ketul ayam.. agak agak kalau 1ekor ayam guna dlm 1kilo lengkuas |
![]() |
bawang merah, bawang putih dan sedikit serai di titik ja k... bawang tu bole kisar atau tumbuk ja... |
![]() |
dan akhir sekali minyak utk memasak... |
kalau keliru tengok gambar ni aku sediakan dalam bentuk taip pan pula..
bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
1 kilo Lengkuas
2 batang halia
5 biji bawang merah
2 tangkai serai
1 biji kelapa ( parut dan ambil pati santannya)
Garam dan aji namoto secukup rasa
minyak untuk memasak.
cara-cara:
potong ayam mengikut citarasa anda,
buang kulit lengkuas dan halia kemudian parut sekali.
Tumbuk/kisar bawang merah dan putih, titikkan serai.
Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang dan serai tadi sampai naik bau. Masukkan lengkuas yang dah dicampur dengan halia tadi gaul rata. kalau nak warna dia menarik bubuh sedikit serbuk kunyit.
Dah rata semua bahan tumis tadi, masukkan ayam yang telah di potong, gaul lagi kemudian masukkan santan dan gaul lagi... Rajin gaul sbb takut nt melekat hangus ayam korang hehe.. api sederhana ja kalau nak cpt didih kuatkan api tapi rajin gaul k..
bila Ayam dan Lengkuas tu nampak mcam dah tak berair sangat, santan dia mcm da meresap kering kering gitu, bubuh garam dan ajinamoto/serbuk peras. biarkan seketika sampai nampak keemasan warna ayam dan lengkuas tu.. jangan terlalu kering sangat sebab bila nanti dia selalu d panas dia kering sendiri. . pandai kan dia. hehe...
![]() |
bila dah masak rupa dia macam tu yaa... haaaa... |
Dan itu saja yang ingin aku kongsikan untuk entry hari ni... resepi Ayam Masak Lengkuas atau nama bugisnya Manu' nasu Likku...
hehe asyik asyik join GA ngn segmen ja kan sekali sekala cuba resepi juga hehehe...
-sekian-
waasalam...
yang benar:
n.sakinah
Uina ni mmg feberet wana..mmg tpksa tggu braya bru dpt mkn ayak lengkuas di rumah member bangsa bugis..adui terliurnya baa..T__T
BalasPadamhehe .. lepas ni bolelah la cuba sndri.. klu terasa mau mkn .
BalasPadamTime raya ja jumpa mskn ni kan..
BalasPadamraya dgn kenduri bru kluar.. hehe
Padamsalam singgah sini dik....wahh...sedapnya....nak juga ayam lengkuas ni...kirim yer...hehe...
BalasPadamsalam... in shaa allah bsok klu sempat kirim skli dgn brg c intan.. hehe rugi ndk turun kemarin...
Padamtak pedas la cik akak... sbb lengkuas dia da parut d perah buang air dia.. rsanya lebih kpda lemak2 ^_^
BalasPadamnyum2 sedapnya..
BalasPadamnymmmm nt bole la cuba.. ^_^
PadamAssalam... sedap pulak tengok pagi2 ni.. sungguh menyelerakan...
BalasPadamsaya follow sini juga ye... salam ukhwah.. :)
waalaikumsalam... terimakasih sudi singgah..dn tq follow balik..^_^
Padamas salam. kena cuba buat n makan ni..pasti best kan? abe kie folo sini. no 85. tq.
BalasPadamnak suruh akak try lah sbb tk reti masak..hehehe
BalasPadam